Artikels over wetenschap en voeding

Wekelijks worden hier artikels geschreven over voeding en gezondheid en worden belangrijke wetenschappelijke studies samengevat tot een leesbaar en verstaanbare tekst. 

Indien u zelf met bepaalde voedingsvragen zit over bepaalde thema’s, mag u deze steeds sturen naar kwinten.delvaux@fiberandfit.com of een afspraak maken in de praktijk.

 

Studie toont aan: "Hoe meer voedingsvezels, hoe groter het gewichtsverlies." - The POUNDS Lost Study (2019)

Wat is de POUNDS Lost Study
De POUNDS (Preventing Overweight Using Novel Dietary Strategies) Lost studie is een gerandomiseerde, klinische studie die 4 verschillende energiebeperkte diëten heeft onderzocht over een periode van 2 jaar, bij 811 personen met overgewicht of obesitas (BMI 25 tot 40).

Na 6 maanden werden 345 deelnemers op een gerandomiseerde wijze geselecteerd voor metingen en een gedetailleerde voedingsanamnese. De voedingsinname na 6 maanden werd vergeleken met de voedingsinname aan de start van de studie.

Resultaten
Totale gewichtsverlies:
Het totale gemiddelde gewichtsverlies was niet significant verschillend tussen de 4 groepen. Het gemiddeld gewichtsverlies bedroeg 7,3 kg (+- 5,6 kg) op 6 maanden tijd.

Vezelinname:
De verandering in hoeveelheid voedingsvezels vanaf de start van het onderzoek tot 6 maanden was de sterkste voorspeller van het gewichtsverlies (β = -0,37; P-waarde < 0.0001).

De deelnemers die de aanbeveling van 20 gram vezels per dag haalden, konden hun toegewezen voedingspatroon ook beter volhouden.

Hoe groter de inname van voedingsvezels in de verschillende dieetgroepen, hoe groter het beoogde gewichtsverlies. Een gemiddelde toename van 3,7 gram vezels/dag werd geassocieerd met een gemiddelde toename van 1,4 kg gewichtsverlies over de periode 6 maanden.

muesli-ga49a862ff_1920

Welk dieet gebruikten ze in de studie?
De deelnemers werden at random toegewezen aan 1 van de 4 energiebeperkte dieetgroepen.
De 4 verschillende diëten hadden eenzelfde energiebeperking van 750 kcal minder als de berekende energiebehoefte van de deelnemers. De energiebeperking was hetzelfde maar de diëten waren verschillend in hun verhouding van de macronutriënten (koolhydraten, eiwitten en vetten).

Dieet 1: 20% vetten, 15% eiwitten, 65% koolhydraten (laag in vet, gemiddeld in eiwitten)
Dieet 2: 20% vetten, 25% eiwitten, 55% koolhydraten (laag in vetten, hoog in eiwitten,)
Dieet 3: 40% vetten, 15% eiwitten, 45% koolhydraten (hoog in vet, gemiddeld in eiwitten)
Dieet 4: 40% vetten, 25% eiwitten, 35% koolhydraten (hoog in vet, hoog in eiwitten)

Bij alle diëten werd de dagelijkse inname van meer dan 20 gram voedingsvezels aanbevolen door het gebruik van volle granen, fruit, groenten, noten en zaden in de voeding. De wekelijkse fysieke activiteit was 1,5 uur lichte sportactiviteit per week. 

Opmerkingen als diëtist:

De Belgische en Nederlandse aanbevelingen voor voedingsvezels bedraagt minimaal 30 gram per dag. 
In de studie halen 48,7% van de deelnemers na 6 maanden de aanbeveling van 20 gram voedingsvezels per dag niet, wat dus eigenlijk niet erg hoog ligt.

"Een minimale dagelijkse inname van 30 gram voedingsvezels is het streefdoel zowel voor gezonde voeding als bij een vermageringsdieet."

Referentie: 
Fiber Intake Predicts Weight Loss and Dietary Adherence in Adults Consuming Calorie-Restricted Diets: The POUNDS Lost (Preventing Overweight Using Novel Dietary Strategies) Study. J Nutr. 2019 Oct 1;149(10):1742-1748. doi: 10.1093/jn/nxz117. PMID: 31174214; PMCID: PMC6768815.

Meer artikels op komst